Wylogowywanie się z Facebook’a

Facebook to jedno z najbardziej znanych i lubianych miejsc w Internecie. To miejsce, w którym bez problemu można spotkać się i porozmawiać z ogromną rzeszą przyjaciół i znajomych, ale nie tylko gdyż dzięki niemu możemy również poznać całą masę nowych ludzi. Aby móc korzystać z Facebook’a musimy najpierw utworzyć na nim nasze konto. Kolejno po jego aktywowaniu musimy się zalogować na stronie i uzupełnić nasz profil. Kiedy jesteśmy zalogowani możemy w pełni korzystać z jego różnych zasobów, ale gdy chcemy już zakończyć pracę i się wylogować powstaje pytanie – jak wylogować się z Facebooka. Wbrew pozorom odpowiedź na nie wcale nie jest tak banalna, jak mogłoby się wydawać.
Po pierwsze trzeba zauważyć, że do Facebook’a można się logować przy pomocy różnego rodzaju urządzeń. Co za tym idzie również proces wylogowywania się jest nieco odmienny.
Jeśli chodzi o to, w jakim miejscu się zalogowaliśmy można je nadzorować i zmieniać poprzez zmianę informacji, klikając odpowiedni przycisk. Znajdując się w sekcji z miejscem logowania się można odnaleźć w niej miejsce naszego obecnego zalogowania się. Każdy nasz wpis jest opatrzony zarówno datą, jak też godziną jego zamieszczenia, jak również miejscem i typem urządzenia, z którego akurat w danej chwili połączyliśmy się z portalem.
W związku z czym, jeśli chcemy wylogować się z Facebook’a, będąc zalogowanym na innym sprzęcie – laptopie, komputerze stacjonarnym, smartfonie lub jakimkolwiek innym urządzeniu należy kolejno:
– przejść do ustawień bezpieczeństwa i logowania.
– następnie przejść do sekcji o nazwie „Miejsce logowania”. Dzięki temu kolejno, klikając opcję „Zobacz więcej” będziemy mogli łatwo wyświetlić wszystkie nasze sesje aktywnych zalogowań.
– znaleźć sesję, którą chcemy zakończyć. Kliknij w tę sesję, a potem naciśnij hasło „Wyloguj”.
W tym momencie wciśnięcie opcji „Wyloguj” sprawi, że od razu wylogujemy się z Facebook’a na określonym, konkretnym sprzęcie.

Oczywiście, jeśli chcemy po prostu wylogować się z urządzenia, na którym obecnie pracujemy klikamy Wyloguj w prawym górnym rogu i już o nic więcej nie musimy się martwić. Zatem wszystko zależy przede wszystkim od tego, z jakiego miejsca się logujemy i z jakiego urządzenia chcemy się akurat wylogować.
Zatem nie panikuj, bo jeśli nawet zdarzyło Ci się zalogować na Facebook’a korzystając z czyjegoś sprzętu możesz później zdalnie się z niego wylogować. Warto o tym pamiętać i później to zrobić, ponieważ jeśli zapomnisz wylogować się z Facebooka na komputerze, z którego korzysta także ktoś inny, a ponadto jest on dodatkowo np. publicznie dostępny, może się okazać, że narażasz się tym samym na naprawdę poważne problemy. Wówczas nie tylko twoi znajomi, ale także zupełnie obcy Ci ludzie mogą upubliczniać na twoim prywatnym profilu różnego rodzaju informacje lub posty, a co więcej także do tego mieć dostęp do różnych twoich osobistych ustawień. Jeśli tak się stanie w najlepszym przypadku jedynie będzie trzeba najeść się wstydu i przepraszać innych za swoje niestosowane zachowanie. Gorzej będzie, jeśli ktoś użyje twoich danych do tego, aby dopuścić się jakiegoś przestępstwa. Warto zatem zawczasu zadbać o to, aby spać spokojnie, pamiętając o tym, aby zawsze wylogowywać się z Facebook’a. Jeśli jednak okaże się, że zapomnisz to zrobić możesz w każdym momencie wykonać to zdalnie, korzystając z otwartych sesji na Facebook’u.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *