Usuwanie konta na Facebooku

Facebook jest wielomilionową społecznością łączącą ludzi na całym świecie. Dzięki niemu możemy nawiązać kontakt z dawno niewidzianymi kolegami z klasy, współpracownikami, a nawet porozumieć się z pracodawcą. Dzięki grupom możemy poznawać osoby mające wspólne z naszymi zainteresowania, dzielić się refleksjami albo po prostu dobrze bawić. Z czasem jednak możemy zauważyć, że obecność na portalu Facebook nie do końca nam odpowiada. W zależności od sytuacji, może być to zbędny rozpraszacz, który utrudnia nam skupienie się i pracę, albo z czasem polityka serwisu może przestać nam się podobać i uznamy, że już nie chcemy korzystać z tego portalu społecznościowego. Możemy wówczas albo ograniczyć korzystanie z platformy, albo całkowicie przestać z niej korzystać. Podejmując tą radykalniejszą decyzję, możemy konto albo porzucić, czyli przestać z niego korzystać, albo usunąć całkowicie. Jak usunąć konto na Facebooku? W tym celu zależy zalogować się na nasze konto i w menu ukrytym pod strzałką (prawy górny róg strony) wejść w sekcję „ustawienia”. W strefie „ogólne” znajdziemy opcję „zarządzaj kontem”. Tam będziemy mieli możliwość dezaktywacji konta Facebook. Dezaktywacja konta polega na tymczasowym ukryciu profilu, czyli profil nie będzie widoczny w wyszukiwarce i nikt nie będzie mógł dojrzeć twojej osi czasu. Niektóre rzeczy, jak na przykład wiadomości wysłane do innej osoby, pozostaną widoczne. Również znajomi będą widzieć twoje imię i nazwisko na ich listach znajomych, a administratorzy grup nadal będą mieć wgląd w twoje posty i komentarze. Dezaktywacja jest opcją odwracalną i tymczasową. Aby tego dokonać, należy wybrać opcję „dezaktywuj moje konto” i potwierdzić. Ponowna aktywacja konta jest prosta i przebiega po prostu poprzez ponowne zalogowanie i zatwierdzenie tej operacji za pomocą telefonu komórkowego lub adresu e-mail.
Aby całkowicie pozbyć się konta na portalu społecznościowym Facebook, należy wejść w ustawienia. Tam w zakładce „twoje informacje na Facebooku” znajdziemy opcję „Usuń konto i informacje”. Klikając w „usuń konto”, prosimy stronę o usunięcie profilu. Aby potwierdzić, należy wpisać swoje aktualne hasło. Jeśli w przeciągu następnych trzydziestu dni zalogujemy się na nasze konto, proces usuwania zostanie anulowany. Co się stanie, gdy usuniemy konto? Nie da się tego procesu odwrócić, jeśli minie 30 dni od anulacji i przez ten czas nie będziemy się logować. Wszystko, co do tej pory dodaliśmy na swój profil zostanie usunięte, czyli zdjęcia, posty i filmy. Również aplikacja Messenger przestanie działać, a jeśli logujemy się do innych aplikacji (na przykład Spotify) przez Facebooka, utracimy możliwość wejścia i aby to odwrócić, należy skontaktować się z supportem drugiej witryny. Wiadomości wysłane będą nadal możliwe do odczytania przez ich odbiorców. Decyzję o usunięciu konta na Facebooku powinno się przemyśleć, by przypadkiem nie stracić dostępu do ważnych danych lub możliwości logowania do stron zewnętrznych, używających kont Facebooka jako sposobu logowania się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *