Dezaktywacja konta na Facebooku

Facebook jest najpopularniejszym serwisem społecznościowym na świecie, którego liczba użytkowników liczona jest już w miliardach. Główną zaletą Facebooka jest to, że możemy być w kontakcie ze swoimi znajomymi w każdej chwili i całkowicie za darmo. Jednak są osoby, które chcą zachować swoją prywatność i decydują się na usunięcie lub dezaktywacja kont w mediach społecznościowych, w tym głównie na Facebooku. Media społecznościowe dla wielu osób są bardzo ważnym, jeśli nie najważniejszym elementem ich życia. To sprawia, że często zapominają o świecie realnym, żyjąc tylko w tym wirtualnym. Jak dezaktywować konto na Facebooku?

Decydowanie się na taki krok może być zaskoczeniem dla wielu znajomych tej osoby. Jednak nie ma się co dziwić, że osoba chce zadbać o swoje życie i swoją prywatność. Oprócz tego portale społecznościowe powodują, że mając kontakt wirtualny ze swoimi znajomymi 24 godziny na dobę i nie widujemy się z nimi już praktycznie wcale. Osobisty kontakt jest naprawdę ważne w życiu każdego człowieka. Facebook daje nam dwie możliwości albo dezaktywacji albo usunięcia konta. Druga opcja pozwala na czasowe wyłączenie się z życia w mediach społecznościowych jednak w każdej chwili możemy spowrotem zalogować się na konto i spowrotem zacząć działać w mediach społecznościowych. Jeśli zawiesimy nasze konto na jakiś czas nie spowoduje to, że nasze konto zostanie usunięte czy jakakolwiek jego część zostanie usunięta. Po prostu wszystkie nasze aktywności, profil, zdjęcia, wiadomości i tego typu rzeczy staną się niewidoczne dla reszty naszych znajomych. Wszystkie nasze dane zostaną zapisane w systemie, by z łatwością mogły powrócić na konto gdy zdecydujemy się spowrotem zalogować na Facebooku. Dezaktywacja konta polega na konkretnych działaniach w ustawieniach. Na początek musimy się zalogować, po czym wejść w ustawienia konta i znaleźć zakładkę mówiącą o bezpieczeństwie. Wtedy na naszym ekranie ukaże się opcja „dezaktywacja konta” w którą klikamy. Po przejściu wszystkich komunikatów i potwierdzeniu chęci dezaktywacji konta możemy cieszyć się brakiem, choć nie całkowitym, konta na Facebooku. Drugą bardziej poważną opcją jest usunięcie konta na Facebooku. Jest to całkowita rezygnacja z korzystania z tego portalu społecznościowego. Wtedy z kolei wszystkie nasze dane, posty, zdjęcia, wiadomości zostaną całkowicie usunięte w sposób nieodwracalny. Usunięcie konta spowoduje, że w razie chęci powrotu trzeba będzie od nowa stworzyć swój profil. W internecie możemy znaleźć dużo różnych artykułów na temat usuwania konta z Facebooka. W tym celu potrzebny jest specjalny link, który wklejamy w pasek adresu. Następnie musimy znowu potwierdzać w komunikatach, że rzeczywiście chcemy i jesteśmy pewni tego usunięcia profilu. Później trzeba również podać powód usunięcia Facebooka, możemy sami napisać lub wybrać opcję jedną z możliwych. Facebook również oferuje opcję i zachęca do podania hasła do konta, przez co w razie gdybyśmy zmienili zdanie w ciągu 14 dni będziemy mogli zyskać swój profil wraz z wszystkimi informacjami spowrotem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *