Jak zrobić tradycyjny blok czekoladowy

Klasyczny blok czekoladowy zawiera mleko w proszku oraz dużą ilość bakalii. Można go również dowolnie modyfikować, dodając herbatniki, krakersy lub wafle. Wszystko zależy od oczekiwanego efektu i gustu. Jednak jedno jest pewne – nie można mu się oprzeć! Oto sprawdzony przepis na słodki blok czekoladowy z dodatkami.

Lista składników

Tradycyjny blok jest mocno czekoladowy i bardzo sycący. A wszystko za sprawą następujących składników:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 400 g mleka pełnego w proszku,
  • ½ szklanki wody,
  • 100 g mieszanki bakaliowej (np. żurawina, rodzynki, orzechy),
  • 100 g herbatników.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnku, a następnie dodać kakao, cukier i wodę. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Po uzyskaniu gładkiej masy należy zdjąć garnek z ognia i pozostawić całość do ostygnięcia. W tym czasie zalej wrzątkiem orzechy, pozostaw na kilka minut i odsącz wodę. Do dużej miski przesyp mleko w proszku, bakalie i pokruszone herbatniki. Wymieszaj, dodaj masę maślano-czekoladową i ponownie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Blok czekoladowy najczęściej przelewa się do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, jednak równie dobrze można wykorzystać małą tortownicę. Deser należy schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin – dzięki temu będzie się lepiej kroić. Dla jeszcze lepszego efektu, blok czekoladowy można ozdobić bakaliami, polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi lub bitą śmietaną.

Blok czekoladowy nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego nawet początkujące osoby z pewnością przyrządzą ten pyszny deser na każdą okazję. Dużą zaletą bloku czekoladowego jest brak konieczności wypiekania, a więc nie ma ryzyka, jak w przypadku innych ciast, że nie uzyska się pożądanego efektu. Sprawdź przepis na blok czekoladowy oraz jego modyfikacje: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here